VÝŽIVA DOSPELÝCH – ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝŽIVY
- Udržovať správnu hmotnosť tela, BMI = 20 – 26 BMI = hmotnosť (kg)/výška v (m2)
- Prijímať bielkoviny aj z rastlinných zdrojov (obilniny, strukoviny)
- Obmedziť príjem tukov
- Obmedziť príjem cholesterolu
- Obmedziť príjem nevhodných (jednoduchých) cukrov (sladkosti, rafinovaný cukor)
- Prijímať komplexné sacharidy (obilniny, zemiaky, ryža)
- Zvýšiť príjem vlákniny (ovocie, zelenina, celozrnné výrobky)
- Prijímať dostatok vitamínov a minerálnych látok:
- železo: mäso, listová zelenina (hlavne ženy)
- vápnik: mlieko a mliečne výrobky
- vitamín C: ríbezle, citrusy, paprika, kyslá kapusta
- vitamín E: celozrnné obilniny,slnečnicové semienka, mandle a iné
- Obmedziť príjem kuchynskej soli (NaCl) nahradiť morskou
- Obmedziť príjem alkoholu, nefajčiť
- Mimoriadne dôležitá je frekvencia príjmu jedla: aspoň 3 – 5 krát denne
- Denný energetický príjem počas dňa primerane rozdeliť:
- raňajky – 25%
- desiata – 10%
- obed – 30%
- olovrant – 10%
- večera – 25%, večerné jedlo najneskôr 2 – 3 hodiny pred spaním